Bel mij terug

Bel mij terug

Uitstel zzp-wet: "Goede stap maar onduidelijkheden blijven"

21-11-2016

Tot 2018 hoeven zzp'ers en hun opdrachtgevers niet te vrezen voor boetes en naheffingen van de Belastingdienst. De wet DBA gaat voorlopig in de ijskast. Arbeidsrechtadvocaat Henk Hoving verwacht geen massale opluchting. "Als Wiebes niet snel met duidelijkheid komt dan blijven ondernemers en zzp'ers verkrampt."

Hoving reageert op de brief die staatssecretaris Wiebes vanmiddag aan de Kamer schreef. Hierin staat dat tot 1 januari 2018 niet gehandhaafd wordt. Daarnaast wil Wiebes de termen 'gezagsverhouding' en 'vervangbaarheid' aanpassen. 

Voor het vaststellen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst zijn drie criteria: gezagsverhouding tot de opdrachtgever, een persoonlijke verplichting voor het verrichten van arbeid en de verplichting van de opdrachtgever om loon te betalen. Ontbreekt er een dan ben je in principe zelfstandige. "Deze criteria bevinden zich echter in een enorm grijs gebied", zegt Hoving.

Als voorbeeld noemt hij de gezagsverhouding. "Hierbij vertelt een werkgever een werknemer wat en hoe iemand iets moet doen. Mag je een zzp'er in dat geval dan wel aansturen of moet je deze in vrijheid laten werken en wachten op het eindresultaat?" 

'Enorme chaos' 

De wet DBA, die een half jaar geleden werd ingevoerd, moest juist duidelijkheid scheppen in het onderscheid tussen werknemers en met name schijnzelfstandigen. Veel mensen die als zzp'er worden ingehuurd, zijn in de praktijk helemaal niet zelfstandig terwijl ze wel aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. En dat kost de Staat een hoop geld.

Een goede beredenering, zegt Hoving, "met een enorme chaos als gevolg. Er zijn enorm veel modelovereenkomsten en de beoordeling duurt twee keer zo lang als aangekondigd. Ondernemers en opdrachtgevers verkeren daardoor in grote onzekerheid."  

Hij zag grote bedrijven kiezen voor alternatieven als uitzendkrachten en payrollers. Kleine ondernemingen werden volgens hem nerveus met als gevolg dat zzp'ers minder werk kregen en het aantal zzp'ers minder hard groeide dan voorheen. 

Achter de feiten aan

En die onzekerheid is met dit uitstel niet van de baan, zegt Hoving. "Er moet zo snel mogelijk inhoudelijke helderheid komen. En het probleem daarbij is dat het niet alleen maar gaat om de wet DBA, maar ook over de wet werk en zekerheid en de flexibele arbeidsmarkt."

Wat dat betreft lopen politiek en vakbonden achter de feiten aan, zegt hij. "Het zou goed zijn als flexibele arbeid en ondernemerschap bij de belangrijkste thema's voor de verkiezingen komen te staan. Dat tijd oprekken wat Wiebes nu doet is heel Nederlands, maar hij moet nu echt eens gaan beslissen."  

Reacties

Brancheorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP noemen het uitstel 'pure winst'. "Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt'', aldus de drie ondernemersorganisaties.

"Zzp’ers kunnen weer ondernemen. Opdrachtgevers kunnen met een gerust hart zelfstandigen contracteren.'' Op Twitter reageren ondernemers verheugd. "Hoera, nog (even) geen #wetDBA", tweet tekstschrijver Neeltje Waagmeester. 

Stichting ZZP Nederland is echter kritisch en zegt dat zelfstandige ondernemers hier nog steeds niet de eigen rechtspositie hebben die zij behoren te krijgen. "Wij zijn teleurgesteld zelfs. Dit is geen oplossing, dit is uitstel van een discussie."  

Bron : RTL Z, ANP


Bel nu voor meer informatie (026) - 7854553