Bel mij terug

Bel mij terug

"Algoritmes op sociale media tasten kritisch denken jonge generatie aan"

25-12-2016

Algoritmes van websites als Google en Facebook zijn een gevaar voor onze democratie. Mensen worden hierdoor alleen maar geconfronteerd met opvattingen die hun eigen gelijk nog eens benadrukken. Dat heeft eurocommissaris Frans Timmermans gisterenavond in Maastricht gezegd.

De Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie, het machtigste orgaan in Europa, ging gisterenavond in Maastricht in discussie met burgers.

Timmermans zei daar dat door algoritmes, op basis waarvan een automatische nieuwsselectie wordt gemaakt voor de gebruiker, het kritisch denken van een jonge generatie wordt aangetast.

Post truth-tijdperk

En dat is een gevaar voor onze democratie volgens Timmermans. Volgens de politicus is trouwens het post truth-tijdperk al aangebroken. Hij gaf als voorbeeld de Amerikaanse verkiezingscampagne waar de waarheid en feiten niet langer heilig waren en de verspreiding van nepnieuws een grote vlucht nam.

Volgens Timmermans moet het onderwijs uitkomst bieden: “Jongeren moeten op school kritisch leren denken. We moeten ons niet opsluiten in onze eigen meningen.”

Bron: Newsmonkey


Bel nu voor meer informatie (026) - 7854553