Bel mij terug

Bel mij terug

 

Zzp'ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim zeven procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.

Zzp'ers draaien over het algemeen wel meer uren: zo'n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen. Ze geven ook minder vaak dan werknemers aan heel veel werk te hebben of extra hard of snel te moeten werken.

Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk, ze vinden hun baan over het algemeen gevarieerder en creatief uitdagender dan mensen in loondienst, en ze willen op latere leeftijd met pensioen.

Eisen

Zzp'ers zeggen wel vaker dan werknemers dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de bouw, de landbouw en de industrie.

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine vijfduizend zelfstandigen en bijna 38 duizend werknemers. In de studie zijn ook zzp'ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Bron: de Volkskrant

Zzp'ers hebben minder vaak burn-out dan werknemers

Bel nu voor meer informatie (026) - 7854553